Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ayurveda és a szépség

2012.02.01

 Mi az ideális alak?

A z ayurveda szépségideálját sok képzőművészeti alkotáson látjuk. Ők a telt keblű, csípőjű hölgyek. A mai kor szépségideálja folyamatosan változik, a sudár termettől a telt kebelig koronként változik. 

Mennyire szükséges ezt követni?

Az ayurveda alkattípusokban gondolkodik. A Vata alkat megfelel a sudár, vékony ideálnak, a Pita alkat a közepes idomoknak, a Kafa alkat a vastag csontúaknak. Nem vagyunk egyformák. 

A bőr jellegzetessége megint függ az alakati típustól. A  Vata bőre száraz, hamar ráncosodik. A Pita bőre könnyen zsírosodik, pattanások, gyulladások jelennek meg rajta. A Kafa bőre bársonyos, későn ráncosodik.

Egyrészt tehát alkatunk meghatározza a bőrünket, de ez nem fatumszerű végzet. Az ayurveda a bőrproblémákra megfelelő kozmetikumokkal, eljárásokkal rendelkezik. Készítményei felveszik a versenyt a modern kozmetikumokkal.

S amiről ne feledkezzünk meg, a test és a lélek tisztasága széppé teszi a bőrünket is.

Fogyasztás

A civilizált társadalmak problémája az elhízás. A különböző fogyókúrák hatása nem tartós, aminek alapvetően az az oka, hogy nem veszik figyelembe az alkati típust. Ezért a fogyókúra kezdetén meghatározzuk a személyiségtípust, megbeszéljük azt a diétát, amelyet fogyasztani szükséges (nem null diéta), s azt a külső kezelést, amely segít a zsírpárnák eltüntetésében. Ehhez speciális anyagokkal végzett masszázs áll a rendelkezésére, amely anyagok segítik a zsírpárnák - főleg a kezelésnek ellenálló alhasi zsírpárnák- vékonyodását. A diéta lényege, hogy nem arról szól, hogy mit ne együnk, hanem arról, hogy mit lehet nyugodtan fogyasztani.

Keblek

Minden kebel szép, szerencsére a testalkathoz kötődő kebel méret harmóniát ad. A probléma a kötőszövet megnyúlásával, a keblek fiatalkori formájának a változásával van. Erre egyik - gyors - megoldás a plasztikai sebészet, a másik pedig az ayurveda. Rendelkezünk olyan gyógynövény komplexxel, amely helyreállítja a lazult kötőszövetet, s a mell feszességét. 

 Cellulitis

A cellulit a női alkat sok problémát okozó, makacs elváltozása. Sok, különleges technológia létezik ezen női hormonrendszerhez kötött elváltozás kezelésére. Az ősi ayurveda a maga egyedülálló módszertanát dolgozta ki, ahol a lokális kezelés, a gyógynövények alkalmazása és a mozgásterápia teszi lehetővé ezen kellemetlen tünetegyüttes kezelését.

Száraz bőr

Az emberek egy része (vata típusúak) bőrszárazságban szenvednek. A vata típus jellegzetessége a száraz, vízhiányos bőr, a korai ráncosodás, vékony, törékeny haj. A hagyományos kozmetikumok nem, vagy csak ideiglenesen használnak. Ez a bőr ráadásul korán öregszik. 

A kezelés lehetősége. speciális, az ayurveda ismeretek alapján készített krémek, pakolások

A bőr, haj speciális olajos kezelése, masszázsa.  Pár kezelés után a változás már érzékelhető. Ha ehhez a javasolt diétát is betartja, a változás hosszú távú lesz.

Aknés, gyulladt bőr

A Pita típus jellegzetes bőre. Enyhén zsíros, könnyen begyulladt, tele van pattanásokkal, gyulladásos papulákkal, pustulákkal. Egyes esetekben ez kiterjed a mellkasra, hátra is kellemetlen, torzító hegeket hozhat létre. Az ayurveda localis és általános gyulladáscsökkentő növényi anyagok használatával nyugtatja a bőrt, helyrehozza és gátolja a kellemetlen elváltozások kialakulását.