Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Speciális kórképek

2012.01.26

 1. Hyperkinetikus szindroma

Fiú gyermekek 6-8%ában jelentkező, fokozott mozgás, kontrolálatlan viselkedés, amely egyben fokozott intelligenciával jár. Nem eldöntött, hogy orvosi diagnózis (ADHD), szociális probléma (beilleszkedési zavar) vagy speciális lelki evolúciós folyamat, kriminalisztikai ügy vagy a jövő nemzedéke, az indigó gyerek?  

Egy tény, ezek a gyermekek kicsit mások, mint a többi - tehát deviáns. Ha deviáns, akkor kezelni vagy elkülöníteni szükséges - társadalmunk alacsony toleranciájú (nem úgy, mint az indiai társadalom). Mi minden embert egyformának tekintünk, tehát viselkedésében is az egyformaság az elvárás. Az ayurveda szerint minden ember más, egyedi struktúra, amely mind formában, mint funkcióban, mind lelki alkatban megnyilvánul. A hyperaktivitás nem más, mint a vata dosa túlsúlya. Mint egyensúlyzavar, kezelhető. 

lásd az oktatási anyagok között.(indigó)

2. Autizmus

Az autizmus, az autizmus szindroma napjainkban egy megbélyegző, családokat tönkretevő diagnózis. A betegség okaként genetikai változást tételezünk fel. A szindróma különböző elemeiben eltérőek lehetnek a tünetek. Érdekes megfigyelés, hogy a tudósok mintegy felében autisztikus jelek mutathatóak ki. Az autisták között sok a magas intelligenciájú, számokhoz, képekhez jó affinitással rendelkező személy. Terápiája nem megoldott. Az ayurveda felfogásában az autizmus az érzékelés és információ feldolgozás közötti hiba, amely a vata és a pita dosa irányítása alatt áll. Korai szakban már diagnosztizálják, s kombinált terápiát alkalmaznak hosszú időn át, amellyel javulást tudnak elérni.

Több indiai egyetemmel építettünk ki szakértői kapcsolatot a terápia megkezdése és folytatása terén. dr. Mukesh D. Jain ayurveda orvos bekapcsolódásával megkezdjük az autista szindróma korai felismerésének oktatását, valamint 12 fős minta terápiás csoportot indítunk el.

3. Dementia, Alzheimer kór

Bár a két betegség tünetei hasonlóak, kóreredet miatt különítjük el őket. Mindkét esetben azonban az ayurveda terápiája azonos. Az elsődleges feladat a memória megőrzése, helyreállítása, az agyi keringés megfelelő szinten tartása. Kiváló gyógynövények találhatóak az ayurvédában, amelyekről a tudományos kutatások bizonyították az idegsejtekre kifejtett pozitív hatást. A megfelelő kombináció alkalmazásával, a tünetek pontos diagnosztizálásával kiválló kombinált terápia állítható be.

4. 2. típusú diabetes

A nyugati típusú világban népbetegség, egyes keleti államok lakoságában ritkaságnak számít. Ez is bizonyítja az étkezéssel való kapcsolatát. Az ayurveda felfogásában az anyagcsere második szintje, a sejtfalon történő anyagcsere károsodik, s a tisztító eljárások során ez a zavar csökkenthető. Az ayurveda gyógynövényei semmiben sem maradnak el a modern antidiabetikumoktól. A kezelés első hónapjában javul a beteg közérzete, munkaképessége, bár a vércukor érték még nem változik. A harmadik hónap végére indul el a vércukorszint csökkenése. A szövődmények (neuropathia, látászavar, érszűkület, fekélyek) kezelésére szintén megfelelő anyagok és eszközök állnak rendelkezésre. bővebben a diabetes terápiájáról

5. Daganatok

Napjaink egyik legrettegettebb betegsége a daganat. Okairól sok elmélet létezik, de mindegyik egyet ért a környezeti hatások jelentőségében. Érdekes adat: az USA-ban a  csúcsévnek számító 1991-hez képest 20%-al csökkent a tumorban meghaltak száma, 215,1/100000-ről 173,1/100000-re. Jelentős eredmény ez a prevencióban és a korai felismerésben. Indiában azonban ez az arány vidéki lakosok körében 96/100000, addig városban a férfiak körében 102,4/100000,nők körében 91,2. Tehát a jobb körülmények között élő városi férfiaknál magasabb, míg nőknél alacsonyabb, mint vidéken. A növekedésért az indiai kutatók a modern életmódot teszik felelőssé, a dohányzást (levegőszennyezést), az idegességet, a mozgáshiányt és a magas energiatartalmú táplálkozást. Nem akarják a modern nyugatot utolérni.