Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Akupunktúra

 Akupunktúra

Az akupunktúra az európai természetgyógyászati kutatások során az egyik legjobban vizsgált és igazolt eljárás. A mai kutatások egyre több olyan adatot tárnak fel, amely az akupunktúrás pontok létezését, működési mechanizmusait magyarázzák meg. A meridiánok behállózzák a szervezetet, szinte minden szerv működése befolyásolható általuk.

Mire jó az akupunktúra?

Minden olyan betegségre, tünetre, amely a funkció zavarából ered. Tehát nem lehet vele a daganatot eltüntetni, de annak hatása - s a terápia mellékhatása - kezelhető. Kiválóan használható fájdalmak kezelésére. Mozgásszervi betegségek esetében javítja a mozgásképességet,csökkenti az izommerevséget, a kontraktúrát.

Javítja a keringést mind a végtagokban, mind az agyban. Például szédülés, fülzúgás esetén.

A meddőség egyes típusai jól kezelhetőek. Több baba született már a közreműködésünkkel.

Az elhízás korunk egyik nagy problémája. A tartós tű kezelés csökkenti az étvágyát, elősegíti a fogyasztó diéta betartását, amely eredmény hetente kilókkal mérhető.  Átlagban 6 kg fogyást érünk el.

A beteget kezelni természetesen komplexen szükséges. A tű mellett (amely lehet fájdalmatlan leser is), alkalmazni szükséges étrendi változásokat és gyógynövény készítményeket.

 

Az akupunktúra eredete i.e. 2000 környékére tehető, Kína észak-keleti részén alakult ki. A metodika a Sárga Császár belgyógyászati könyvében, i.e. 1500 körül már leírásra, megemlítésre került.

Az akupunktúra hatásmechanizmusának több magyarázata van. A régi kínai magyarázat az életenergia (qui) áramlásának a gátlásáról beszél, amelyet elsősorban külső tényezők váltanak ki. A tűszúrással az energia áramlást lehet irányítani, serkenteni vagy gátolni, meridiánok között átvezetni. Sok, modern vizsgálat folyt az akupunktúra hatásmechanizmusának tisztázására. A mai kutatások bizonyították az akupunktúrás pontok létezését, azok kezelésének a hatására bekövetkező hormonális és idegi változásokat. A legújabb kutatások a rugalmas rostok szerepét emelik ki, mint speciális információ továbító rendszer szerepét a sejtközötti állományban.

A lényeg: hivatalos és bizonyítottan működik.

A hagyományos kínai gyógyászat azonban nem csak az akupunktúrából áll. Része a kezelésnek a dietoterápia, a mozgásterápia (tajcsi, csigung), a meditáció, a gyógynövények is.

A keleti gyógyászatok értékelésénél nem szabad elfeledkezni a filozófiai, az életszemléleti háttérről sem, ami meghatározza az emberek pszichoszomatikus érzékenységét, reakcióit. A Taoizmus, a konfucionizmus az élet elfogadásáról, az "úton" való végighaladásról szólnak, nem az egyéni érvényesülésről, a hatalomról.